fbpx
010 338 9750 info@uplus.fi

Lahjakas lapsi: Mitä tehdä, kun koulu on lapselle liian helppoa?

Vanhemmat

Sujuuko koulunkäynti lapseltasi kuin tanssi? Tuntuvatko koulutehtävät usein liiankin helpoilta eikä kokeisiinkaan tarvitse valmistautua juuri lainkaan? Tämä on erittäin iloinen asia, josta on syytä riemuita, mutta lahjakkaan lapsen kasvatukseen liittyy myös omat haasteensa. Kun koulutehtävät ovat liian helppoja voi aika käydä pitkäksi ja lapsen motivaatio laskea, aina ei välttämättä jaksaisi odotella muuta luokkaa, kun omat kyvyt riittäisivät jo hankalampien tehtävien ratkomiseen. Mitä vanhempi voi tehdä, ettei etevän lapsen into tekemiseen laantuisi?

Myös lahjakas lapsi tarvitsee harjoitusta ja uutta opittavaa. Opetuksen eriyttäminen koulussa ei ole lahjakkaiden lasten tapauksessa yleistä: usein iso osa opettajan ajasta menee oppimisen tukemiseen, etteivät lapset jää jälkeen opetettavissa asioissa. Mielekkään puuhan järjestäminen jää usein koulun jälkeiselle ajalle. Myös Yle on uutisoinut aiheesta.

 

Keskustele lahjakkuudesta ja oppimisesta

Lapsi saattaa tylsistyä tai häiritä muita, jos koulussa opeteltavat asiat tuntuvat turhan yksinkertaisilta. Jos lapsi käyttäytyy levottomasti koulussa, on hyvä keskustella hänen kanssaan siitä, miten jotkin asiat tuntuvat joidenkin mielestä helpoilta, mutta toisista taas vaikeilta. Kaikilla on vahvuutensa ja kaikille on annettava opettelun rauha. On myös hyvä muistaa, että lapsi ei välttämättä häiritse tahallaan vaan saattaa purkaa ylimääräistä energiaansa ympäristöönsä.

 

Tarjoa lapselle harrastuksia ja vie häntä uusiin paikkoihin

Mukavalta tuntuva ajanviete lisää intoa myös koulunkäyntiin, kun illalle on tiedossa innostavaa ja aktivoivaa tekemistä. Muista kannustaa lasta sitoutumaan, jos jokin asia tuntuu erityisen mielenkiintoiselta. Sinnikäs harjoittelu tekee mestarin ja kivoista harrastuksista on hyvä ammentaa aiheita myös koulumaailmaan, esimerkiksi kirjoitelmia varten.

 

Työrutiini on tärkeää myös etevälle lapselle

Lasta on hyvä auttaa kotitehtävissä ja kokeisiin valmistautumisessa, jos hän tarvitsee apua. Katso vinkkimme siitä, miten voit auttaa lastasi saamaan hyviä numeroita koulussa täältä.

 

>> Lataa täältä ilmainen opas arkeen – näin tuet lapsen koulunkäyntiä

 

Luova toiminta innostaa lahjakasta

Kokeilkaa aktiviteetteja, joissa lapsi pääsee rakentamaan, musisoimaan, liikkumaan ja suunnittelemaan! Omat projektit innostavat lasta hyödyntämään osaamistaan ja hän pääsee oppimaan uutta. Esimerkiksi liittyminen koulun oppilaskuntaan voi olla hyvä idea.

 

Vietä lapsen kanssa aikaa

Aikuisten kanssa keskustellessa lahjakas lapsi pääsee haastamaan omaa ajatteluaan. Tee aktiivisesti asioita lapsesi kanssa, kysele ja kuuntele. Myös lahjakas lapsi kaipaa vanhemman tukea ja kannustavaa vuorovaikutusta. Katso täältä, miten eri tavoin voit kehua lahjakasta lastasi.

 

Tarjoa lapselle lisähaasteita

Vanhempana haluat luonnollisesti, että lapsesi saavuttaa potentiaalinsa. Yksi tapa tehdä näin on löytää ulkopuolinen asiantuntija tai mentori, joka on halukas työskentelemään lasta kiinnostavien asioiden parissa, auttaa löytämään uusia kiinnostuksen kohteita ja luomaan lisähaasteita. Yksityisopettajamme ovat asiantuntijoita lahjakkaiden oppilaiden tukemisessa, ota yhteyttä niin keskustellaan lisää siitä, miten voimme auttaa juuri sinun lastasi saavuttamaan potentiaalinsa.

 

Lataa opas lapsen koulunkäynnin tukemiseen
Yksityisopettajamme ovat ammattilaisia oppilaan tukemisessa. Pyydä yhteydenottoa painamalla linkkiä.

Samankaltaiset tekstit

Milloin tukiopetusta tarvitaan ja mistä sitä saa?

Milloin tukiopetusta tarvitaan ja mistä sitä saa?

Koululainen voi tietyin ehdoin saada maksutonta lyhytaikaista tukiopetusta omasta koulustaan ja pedagogisen arvion pohjalta myös pidempiaikaisempaa tukea tai erityisopetusta. Yksityistä tukiopetusta taas voi hankkia kuka tahansa ja millaisessa tilanteessa tahansa....