Näin teet lukusuunnitelman yo-kirjoituksia varten
Näin teet lukusuunnitelman ylioppilaskirjoituksiin vaihe vaiheelta
Tässä kirjoituksessa annamme tarkat ohjeet lukusuunnitelman tekoon vaihe vaiheelta. Ota siis kynä, paperi ja kalenteri esille, tietokoneella suunnitelman teko onnistuu myös helposti. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
- Määritä tavoitteesi. Mihin arvosanoihin pyrit ylioppilaskirjoituksissa? Mikä on sinulle tärkein aine, missä haluat menestyä erityisen hyvin? Tiedätkö jo mihin koulutukseen aiot pyrkiä lukion jälkeen? Tämä tieto helpottaa ylioppilaskirjoituksiin valmistautumista, sillä tiedät jo etukäteen mitä tulevaan kouluusi pääseminen edellyttää.
- Aikatauluta opintosi. Paljonko aikaa on käytettävissä (päiviä, viikkoja)? Kuinka monta päivää viikossa ja kuinka monta tuntia päivässä käytät opiskeluun? Mitä pakollisia tai kiinteitä menoja sinulla on (esim. harrastuksia tai töitä)? Luetko mieluummin yhtä vai useampaa ainetta päivässä? Tee itsellesi lukukalenteri. Merkitse kalenteriin ensin pakolliset menosi ja koepäivämäärät. Kirjaa ylös montako päivää kunkin kirjoittamasi aineen kokeeseen on ja selvitä paljonko opeteltavaa asiaa on kussakin aineessa (aihealueet, kappaleet, sivumäärät). Ala sen jälkeen täyttämään kalenteria tavoitteidesi pohjalta. Koepäivämäärä on kunkin kirjoitettavan aineen tavoitepäivämäärä, eli valmistautumisesi absoluuttinen takaraja. Luku-urakka onkin hyvä jakaa viikoittaisiin välitavoitteisiin opeteltavien asioiden pohjalta – näin tiedät mitä viikossa pitäisi saada aikaan. Lopuksi voit jakaa urakan vielä päivittäisiin aihekokonaisuuksiin. Jos luet useita aineita päivässä, voi olla järkevää aloittaa raskaammilla aiheilla ja säästää kevyemmät iltapäivään.
Extra vinkki: Selvitä luettava sivumäärä ja jaa se lukemiseen käytettävissä olevilla päivillä. Näin tiedät montako sivua sinun tulee lukea päivässä.
- Arvioi tavoitteidesi realistisuus. Ovatko tavoitteesi linjassa käytettävissä olevaan aikaan nykytasoosi suhteutettuna? Kirjoitatko sellaisia pakollisia aineita, joissa ensisijainen huolenaiheesi on kokeen läpäisy? Oletko aina saanut kokeista hyviä numeroita ja tavoittelet vain parasta arvosanaa ylioppilaskokeessa? Luku-urakkaa suunniteltaessa on hyvä asettaa kunnianhimoisia tavoitteita, mutta realismi on myös tärkeä pitää mielessä. Kaikkien kokelaiden tärkein tavoite on läpäistä ylioppilaskokeet, ilman sitä ei saa valkolakkia eikä ylioppilasjuhlia, mutta tavoitteet on aina syytä asettaa oman lähtötason pohjalta. Viime kädessä jokainen kilpailee itsensä ja omien tavoitteidensa kanssa – yhdelle kokeen läpäisy vaatii saman verran työtä kuin toiselle Laudatur. Ole siis kunnianhimoinen, mutta realisti
- Suunnittele oppiaine kerrallaan. Ota esille kirjoitettavien aineiden oppikirjat: mitä kaikkea kustakin aineesta on ehdittävä kerrata? Muistiinpanojen tekeminen on erittäin tehokas tapa painaa asioita mieleen, joten varaa oma aikansa muistiinpanoille. Pyri tekemään suunnitelmasi niin, että et lue samana päivänä useaa oppiaineitta tai hypi vieraasta kielestä toiseen. Koepäivät muodostavat valmistautumisen raamit, mutta näiden raamien jälkeen pyri suunnittelemaan luku-urakka itsellesi sopivaksi ja riittävän väljäksi.
- Eri oppiaineet vaativat erilaista valmistautumista. Kaikki aineet eivät ole keskenään samanlaisia ja niihin valmistautuminen vie eri ihmisiltä eri määrän aikaa – lahjakas kirjoittaja voi läpäistä esseekokeen lähes valmistautumatta, mutta matematiikkaa aiheuttaakin harmaita hiuksia tai toisinpäin. Opiskeltavat aineet eroavat myös sisällöllisesti toisistaan, jolloin niihin valmistaudutaan eri tavoin. Matematiikan opiskelu perustuu perinteisesti laskurutiiniin, eli ylioppilaskokeeseen voi valmistautua laskemalla aiempien vuosien yo-tehtäviä. Realiaineita voikin sitten opiskella monin eri tavoin – hyvän pohjan saa kertaamalla kirjoja, mutta erilaisia video- ja äänimateriaaleja kannattaa myös hyödyntää.
- Toteuta ja päivitä suunnitelmaasi. Paraskaan suunnitelma ei tuo haluttua lopputulosta jollei sitä noudata! Vaikka hyvin suunniteltu on sanonnan mukaan puoliksi tehty, ei paraskaan visio ole haaveilua kummempaa ilman toteutusta. Muista siis noudattaa suunnitelmaasi ja päivittää sitä tarpeen mukaan. Jos esimerkiksi huomaat tehneesi alkuun virhearvion matematiikan kokeeseen valmistautumiseen kuluvasta ajasta, ei ole järkevää jatkaa samalla taktiikalla loppuun asti vaan tehdä korjausliike mahdollisimman nopeasti. Näin varmistut siitä, että kohdistat energiasi oikeisiin asioihin.
- Huolehdi hauskanpidosta ja rentoutumisesta. Pelkkä kertaaminen ei saa abiturienttia parhaaseen mahdolliseen vireystilaan. Varmista, että nukut pitkiä yöunia, urheilet riittävästi ja syöt terveellisesti. Kavereiden näkemiselle ja reissuille on hyvä varata hetkiä myös lukuloman aikana, jotta saat vastapainoa opiskelulle. Yksi toimiva tapa voi olla itsensä palkitseminen mieluisella tekemisellä kun välitavoite on saavutettu. Muista siis asettaa itsellesi kunnianhimoiset mutta realistiset tavoitteet, suunnitella ja aikatauluttaa opintosi tavoitteidesi mukaan ja lopuksi opiskella ahkerasti suunnitelmasi mukaan, niin aikaa jää varmasti myös hauskanpidolle.
Yksityisopettajamme ovat ammattilaisia oppilaan itsetuntemuksen ja itseluottamuksen kehittämisessä. Tilaa ilmainen opetustarpeen kartoitus painamalla linkkiä.
Samankaltaiset tekstit
Milloin tukiopetusta tarvitaan ja mistä sitä saa?
Koululainen voi tietyin ehdoin saada maksutonta lyhytaikaista tukiopetusta omasta koulustaan ja pedagogisen arvion pohjalta myös pidempiaikaisempaa tukea tai erityisopetusta. Yksityistä tukiopetusta taas voi hankkia kuka tahansa ja millaisessa tilanteessa tahansa....
Vanhempi – näin tuet lapsesi etäopetusta
Etäopetus asettaa monia haasteita koko perheelle, ja pyrimme tässä artikkelissa antamaan vinkkejä etäopetuksen ja arjen helpottamiseksi.
Pitkä vai lyhyt matematiikka? Näillä vinkeillä apua päätöksentekoon
Toivottavasti pidät tästä blogitekstistä. Haluatko apua lukion matematiikkaan? Testaa täältä sopiiko yksityisopetus sinulle. Tässä tekstissä matematiikan opettajamme Kristiina käy läpi mitä asioita kannattaa huomioida kun mietit, valitako pitkä vai lyhyt matematiikka....
Trackbackit/Pingbackit