fbpx
010 338 9750 info@uplus.fi

Mitä pääsykoeuudistus käytännössä merkitsee?

Oct 28, 2017

Miten pääsykoeuudistus vaikuttaa opiskelijan arkeen?

1. Todistusarvosanoihin perustuvaa opiskelijavalintaa lisätään.
2. Pääsykokeita muutetaan siten, etteivät ne edellytä hakijoilta pitkää valmentautumista.
3. Ylioppilaskirjoitusten arvosanojen merkitys kasvaa, kun suurempi osa korkeakoulupaikoista täytetään lukiomenestyksen perusteella.

Opetusministeriö ja korkeakoulut ovat sopineet, että vuoteen 2020 mennessä pääosa opiskelijoista valitaan ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon perusteella, ei pääsykokeella. Jo keväällä 2018 korkeakoulujen pääsykokeiden on määrä muuttua sellaisiksi, ettei niihin tarvitse valmistautua pitkään.

Uusien linjausten ansiosta hakeminen korkeakouluun helpottuu ja tarve osallistua valmennuskursseille poistuu tai ainakin vähenee. Pääsykoeuudistuksen tavoitteena on vähentää tarpeettomia välivuosia toisen ja kolmannen asteen optinojen välillä ja aikaistaa korkeakouluopintojen aloitusta. Nykyisin vain kolmannes uusista ylioppilaista jatkaa suoraan korkeakouluun.

Kuten mikä tahansa merkittävä uudistus, on pääsykoeuudistuskin herättänyt vahvoja tunteita ja kiivasta keskustelua.

Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen johtaja Tapio Määttä totesi Helsingin Sanomissa (HS 22.8.2017) ettei pääsykoeuudistus toimi niin kauan kun eri aloja kohdellaan samalla tavalla.
Käytännössä oikeustieteelliseen otettaisiin opiskelijoita sisään vain laudaturin papereilla, Määttä ennusti. Tämä puolestaan toisi ylioppilaskirjoituksiin lisäpainetta, mutta myös valkolakin arvostus nousee.

Lukiolaisten liitto on todennut, että lähtökohta uudistukselle on oikea. Liiton puheenjohtajan mukaan toisella asteella saavutettua osaamista pitää pystyä hyödyntämään seuraavalle asteelle hakeuduttaessa – tällä hetkellä nykyinen systeemi luo lisäportaan näiden välille.

Mitä siis uudistus tarkoittaa kevään ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvalle abiturientille? Oli uudistuksesta mitä mieltä hyvänsä, on tosiasia kuitenkin se, että ylioppilaskirjoituksiin ja koko lukiokoulutukseen kannattaa panostaa entistä enemmän. Ylioppilaskirjoituksissa menestyminen ei tulevaisuudessa ainakaan heikennä mahdollisuuksia päästä opiskelemaan, joten kokeisiin kannattaa valmistautua huolella ja oppimiseen panostaa jo lukion alkumetreillä. Yksi tehokas ja hyväksi havaittu vaihtoehto on hankkia lapselleen innostava ja osaava yksityisopettaja jakamaan taakkaa.

Yksityisopetuksen avulla lapsen koulunkäyntiä ja yksilöllistä oppimista voi tukea jo peruskoulussa, jolloin oikeat opiskelutekniikat tulevat tutuiksi ja lapsen itseluottamus ja oppimishalu kasvaa. Yksityisopetus sopii niin täsmäavuksi kokelsiin valmistautuville kuin pitkäaikaista sparrausapua ja motivointia etsiville. Lue lisää yksityisopetuksesta täällä ja panosta lapsesi tulevaisuuteen!

Lähteet:
Helsingin Sanomat (https://www.hs.fi/paivanlehti/22082017/art-2000005334981.html)
Aamulehti (https://www.aamulehti.fi/kotimaa/lukiolaiset-kiittavat-paasykokeet-historiaan-ja-todistuksella-jatko-opintoihin-24047511/)

Yksityisopettajamme ovat ammattilaisia oppilaan osaamisen ja itseluottamuksen kehittämisessä. Tilaa riskitön kartoituskerta linkistä.

Samankaltaiset tekstit

Miten uni vaikuttaa oppimiseen?

Miten uni vaikuttaa oppimiseen?

  Uni – paras työkalusi koulumenestykseen Miten uni vaikuttaa oppimiseen? Uni vaikuttaa niin muistiin, ongelmanratkaisukykyyn, kuin kykyyn oppia ja sisäistää uutta tietoa. Tässä kirjoituksessa paneudumme siihen, miten tarkalleen ottaen uni vaikuttaa oppimiskykyyn....

Astronautin salaisuus tehokkaaseen oppimiseen

Astronautin salaisuus tehokkaaseen oppimiseen

Mitä maailman haastavin ammatti voi opettaa meille opiskelusta ja oppimisesta?   Kun Chris Hadfield matkusti avaruuteen ensimmäistä kertaa vuonna 1995, hän oli jännittynyt. Ei kuitenkaan huonolla tavalla. Tätä hän oli odottanut koko elämänsä. Tätä varten hän oli...

Milloin tukiopetusta tarvitaan ja mistä sitä saa?

Milloin tukiopetusta tarvitaan ja mistä sitä saa?

Koululainen voi tietyin ehdoin saada maksutonta lyhytaikaista tukiopetusta omasta koulustaan ja pedagogisen arvion pohjalta myös pidempiaikaisempaa tukea tai erityisopetusta. Yksityistä tukiopetusta taas voi hankkia kuka tahansa ja millaisessa tilanteessa tahansa....