fbpx
010 338 9750 info@uplus.fi

Musiikki opiskelun tukena: Auttaako musiikki keskittymään?

Oppimaan oppiminen

Musiikin ja oppimisen suhdetta on tutkittu jonkin verran. Jokainen varmasti tietää, kuinka musiikki voi toisena aikana häiritä opiskelua, kun taas toisena aikana se auttaa syventymään lukemiseen. Jos musiikki on kohtuullisen rauhallista ja pidät siitä, kappaleiden kuuntelu todellakin auttaa sinua keskittymisessä. Usein sopivia biisejä ovat klassiset, jazziin tai bluesiin kääntyvät instrumentaalikappaleet, joissa ei lauleta. Laita tekemämme Spotify-lista numero 3 soimaan, ja jatka blogin selaamista: huomaat vaikutuksen itse.

Miksi laulun kuunteleminen sitten vetää ajatuksia pois lukemisesta? Kun ihminen kuulee laulettua materiaalia, alkaa hän luontaisesti tulkita sanoituksia ja aivoissa aktivoituvat assosiatiiviset alueet. Tarkkaavaisuus siirtyy luettavasta materiaalista kuultuun lauluun, sillä ihminen on luontaisesti herkkä toisten ihmisten puheelle, jota laulukin pohjimmiltaan on.

Oppimista edistää musiikki, joka herättää sinussa positiivisia tunteita. Tällöin aivoissasi erittyy serotoniinia aivojen mielihyväkeskusten aktivoituessa. Musiikki stimuloi tunteiden lisäksi muistin eri osa-alueita ja motorista aivokuorta. Tämän vuoksi musiikkia käytetään myös käsitöiden ja liikuntasuoritusten tukemiseen. Muusikoiden aivot aktivoituvat voimakkaammin musiikista kuin musiikkia harrastamattomien ihmisten aivot. Erojen uskotaan johtuvan harjoittelusta, sillä muusikon aivot aktivoituvat eniten, kun he kuulevat oman instrumenttinsa sointia. Jokainen voi siis treenata omaa kuuloaivokuortaan.

Lapsilla musiikki aktivoi kuulemisen aluetta, edistää puheen kehitystä ja lukemaan oppimisen valmiuksia. Musiikki kehittää lapsuudessa myös motoriikkaa ja empatiaa. Erittäin levottomat lapset rauhoittuvat paremmin, kun kuunneltu musiikki on seesteistä ja tietyllä taajuudella soitettua. Nuoruudessa musiikki tukee etenkin tunteiden käsittelyn ja tasapainoisen minäkuvan kehitystä. Aikuisuudessa musiikin rooli alkaa painottua aiempien kokemusten ja muistojen läpikäymiseen ja identiteetin vahvistamiseen. Musiikin on todettu edistävän asioiden varastoimista pitkäkestoiseen muistiin sekä vieraiden kielten omaksumista. Musiikkia harrastavat ihmiset pysyvät pitempään hyväkuntoisina iän karttuessa.

Olemme keränneet iloksesi kolme Spotify-listaa. Kaksi ensimmäistä listaa sisältävät rentoa, menevää musiikkia, jota on kiva fiilistellä vapaa-ajalla. Kolmannella listalla on klassista, oppimista tukevaa materiaalia. Kuuntelun iloa!

Opiskelumusiikkia, lista 1: Rentoa funkia ja letkeää rockia

https://open.spotify.com/user/franlance/playlist/2X4VeFi9l47dP1obuNwV8N

Opiskelumusiikkia, lista 2: Suomalaista hip hopia

https://open.spotify.com/user/franlance/playlist/4BrKAhlMhtyXoGM6xRlfru

Opiskelumusiikkia, lista 3: Klassista keskittymiseen

https://open.spotify.com/user/franlance/playlist/2mSlMKBKRpS3YM82415KZB

Piditkö lukemastasi?

Tilaa jatkossa opiskeluvinkit sähköpostiisi täyttämällä lomake.

Samankaltaiset tekstit

Milloin tukiopetusta tarvitaan ja mistä sitä saa?

Milloin tukiopetusta tarvitaan ja mistä sitä saa?

Koululainen voi tietyin ehdoin saada maksutonta lyhytaikaista tukiopetusta omasta koulustaan ja pedagogisen arvion pohjalta myös pidempiaikaisempaa tukea tai erityisopetusta. Yksityistä tukiopetusta taas voi hankkia kuka tahansa ja millaisessa tilanteessa tahansa....