fbpx
010 338 9750 info@uplus.fi

Pitkä vai lyhyt matematiikka? Näillä vinkeillä apua päätöksentekoon

Oppimaan oppiminen, Vanhemmat

joel-wulff-uplus-yksitysiopetus

Toivottavasti pidät tästä blogitekstistä. Haluatko apua lukion matematiikkaan? Testaa täältä sopiiko yksityisopetus sinulle.

Tässä tekstissä matematiikan opettajamme Kristiina käy läpi mitä asioita kannattaa huomioida kun mietit, valitako pitkä vai lyhyt matematiikka.

Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon tehdessään valintaa pitkän ja lyhyen matematiikan välillä?

Ensimmäinen kurssi on kaikille yhteinen pakollinen kurssi, jonka aikana voi vielä vaihtaa pitkästä matematiikasta lyhyeen matematiikkaan tai toisinpäin. 

Mitä eroa on pitkällä ja lyhyellä matematiikalla?

Lyhyessä matematiikassa on vähemmän kursseja kuin pitkässä matematiikassa.

Pitkässä matematiikassa on yhteensä 13 kurssia, kun niitä lyhyessä matematiikassa on kahdeksan. Lyhyen matematiikan valitseminen antaa mahdollisuuden keskittyä muihin aineisiin, kuten kieliin.

Lyhyen matematiikan kurssilla käsitellään matematiikkaa pintapuolisemmin ja pitkän matematiikan kursseilla asiaa on myös määrällisesti enemmän, joten etenemisvauhti on nopeampi.

Valitsi nuori sitten lyhyen- tai pitkän matematiikan, menestyminen edellyttää harjoitustehtävien laskemista myös kotona.

Pitkän matematiikan hyödyt lukio-opinnoissa

Valintaa tehdessä kannattaa ottaa huomioon nuoren kiinnostus luonnontieteitä kohtaan yleensä.

Pitkän matematiikan opiskelu tukee muiden luonnontieteiden opiskelua. Jos nuori ei ole motivoitunut opiskelemaan luonnontieteitä, pitkän matematiikan kurssit voivat olla kovin työläitä.

Valintaa tehdessä kannattaa miettiä yhdessä myös lukion jälkeisiä opintoja, koska joillakin aloilla vaaditaan pitkän matematiikan osaamista.

Pitkän matematiikan valinta harjaannuttaa myös loogista ajattelua, josta on hyötyä myöhemmin lähes jokaisessa jatko-opintopaikassa.

Pitkän ja lyhyen matematiikan vaikutukset jatko-opiskelupaikkoihin

Joillakin aloilla pitkän matematiikan osaaminen on välttämätöntä.

Jos on kiinnostunut tekniikan tai luonnontieteiden alasta, kannattaa valita pitkä matematiikka.

Joillakin aloilla pitkää matematiikkaa tarvitaan lähinnä pääsykokeissa, vaikka itse opinnoissa pärjää myös lyhyellä matematiikalla. Tästä ovat hyvänä esimerkkinä lääketieteen opinnot.

Lyhyt matematiikka on riittävä yhteiskunta- ja humanistisissa tieteissä sekä kaupallisella alalla. Näiden alojen pääsykokeissa pärjää lyhyellä matematiikalla.

Hakuvaiheessa monet korkeakoulut antavat ennakkopisteitä matematiikasta siten, että lyhyen matematiikan erinomainen arvosana voi vastata pitkän matematiikan välttävää arvosanaa.

Joissain korkeakouluissa lyhyen matematiikan erinomaisella arvosanalla voi saada jopa enemmän ennakkopisteitä kuin pitkän matematiikan välttävällä arvosanalla.

Yhteenveto

Kun mietitte, valitako pitkä vai lyhyt matematiikka, on tärkeää huomioida nuoren vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet.

Miettikää yhdessä myös, riittääkö tulevan lukiolaisen motivaatio opiskella pitkää matematiikkaa vai onko matematiikka hänelle vain välttämätön paha, joka täytyy suorittaa.

Kannattaa miettiä myös lukion jälkeistä uraa: kuinka laajasti eri oppiaineita kannattaisi opiskella.

Monilla aloilla on hyötyä matemaattisesta ajattelutavasta, joka harjaantuu pitkän matematiikan kursseilla. Ellei nuori vielä peruskoulussa ole ollut kiinnostunut matematiikasta, kannattaa ehkä kuitenkin miettiä pitkän matematiikan valitsemista. Joskus innostus matematiikkaan herää vasta lukiossa.

Lue myös:

4 vinkkiä matematiikan opiskeluun 

Haluatko tukea lukion matematiikkaan? 

Opettajamme auttavat mielellään. Tarjoamme yksityisopetusta kasvotusten tai verkon välityksellä. Yhteydenotto ei velvoita ostamaan opetusta.

Samankaltaiset tekstit

Miten uni vaikuttaa oppimiseen?

Miten uni vaikuttaa oppimiseen?

  Uni – paras työkalusi koulumenestykseen Miten uni vaikuttaa oppimiseen? Uni vaikuttaa niin muistiin, ongelmanratkaisukykyyn, kuin kykyyn oppia ja sisäistää uutta tietoa. Tässä kirjoituksessa paneudumme siihen, miten tarkalleen ottaen uni vaikuttaa oppimiskykyyn....

Astronautin salaisuus tehokkaaseen oppimiseen

Astronautin salaisuus tehokkaaseen oppimiseen

Mitä maailman haastavin ammatti voi opettaa meille opiskelusta ja oppimisesta?   Kun Chris Hadfield matkusti avaruuteen ensimmäistä kertaa vuonna 1995, hän oli jännittynyt. Ei kuitenkaan huonolla tavalla. Tätä hän oli odottanut koko elämänsä. Tätä varten hän oli...

Milloin tukiopetusta tarvitaan ja mistä sitä saa?

Milloin tukiopetusta tarvitaan ja mistä sitä saa?

Koululainen voi tietyin ehdoin saada maksutonta lyhytaikaista tukiopetusta omasta koulustaan ja pedagogisen arvion pohjalta myös pidempiaikaisempaa tukea tai erityisopetusta. Yksityistä tukiopetusta taas voi hankkia kuka tahansa ja millaisessa tilanteessa tahansa....