Pitkä vai lyhyt matematiikka? Näillä vinkeillä apua päätöksentekoon
Tässä tekstissä matematiikan opettajamme Kristiina käy läpi mitä asioita kannattaa huomioida kun mietit, valitako pitkä vai lyhyt matematiikka.
Kevään yhteishaku päättyi ja pian pitää tulevien lukiolaisten palauttaa ainevalintakorttinsa. Kuinka auttaa nuorta tekemään päätöksen pitkän ja lyhyen matematiikan väliltä? Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon valintaa tehdessä? Ensimmäinen kurssi on kaikille yhteinen pakollinen kurssi, jonka aikana voi vielä vaihtaa pitkästä matematiikasta lyhyeen matematiikkaan tai toisinpäin.
Mitä eroa on pitkällä ja lyhyellä matematiikalla?
Lyhyessä matematiikassa on vähemmän kursseja kuin pitkässä matematiikassa. Pitkässä matematiikassa on yhteensä 13 kurssia, kun niitä lyhyessä matematiikassa on kahdeksan. Lyhyen matematiikan valitseminen antaa mahdollisuuden keskittyä muihin aineisiin, kuten kieliin.
Lyhyen matematiikan kurssilla käsitellään matematiikkaa pintapuolisemmin ja pitkän matematiikan kursseilla asiaa on myös määrällisesti enemmän, joten etenemisvauhti on nopeampi. Valitsi nuori sitten lyhyen- tai pitkän matematiikan, menestyminen edellyttää harjoitustehtävien laskemista myös kotona.
Pitkän matematiikan hyödyt lukio-opinnoissa
Valintaa tehdessä kannattaa ottaa huomioon nuoren kiinnostus luonnontieteitä kohtaan yleensä. Pitkän matematiikan opiskelu tukee muiden luonnontieteiden opiskelua. Jos nuori ei ole motivoitunut opiskelemaan luonnontieteitä, pitkän matematiikan kurssit voivat olla kovin työläitä.
Valintaa tehdessä kannattaa miettiä yhdessä myös lukion jälkeisiä opintoja, koska joillakin aloilla vaaditaan pitkän matematiikan osaamista. Pitkän matematiikan valinta harjaannuttaa myös loogista ajattelua, josta on hyötyä myöhemmin lähes jokaisessa jatko-opintopaikassa.
Pitkän ja lyhyen matematiikan vaikutukset jatko-opiskelupaikkoihin
Joillakin aloilla pitkän matematiikan osaaminen on välttämätöntä. Jos tekniikan tai luonnontieteiden alasta, kannattaa valita pitkä matematiikka. Joillakin aloilla pitkää matematiikkaa tarvitaan lähinnä pääsykokeissa, vaikka itse opinnoissa pärjää myös lyhyellä matematiikalla. Tästä ovat hyvänä esimerkkinä lääketieteen opinnot.
Lyhyt matematiikka on riittävä yhteiskunta- ja humanistisissa tieteissä sekä kaupallisella alalla. Näiden alojen pääsykokeissa pärjää lyhyellä matematiikalla.
Hakuvaiheessa monet korkeakoulut antavat ennakkopisteitä matematiikasta siten, että lyhyen matematiikan erinomainen arvosana voi vastata pitkän matematiikan välttävää arvosanaa. Joissain korkeakouluissa lyhyen matematiikan erinomaisella arvosanalla voi saada jopa enemmän ennakkopisteitä kuin pitkän matematiikan välttävällä arvosanalla.
Yhteenveto
Kun mietitte, valitako pitkä vai lyhyt matematiikka, on tärkeää huomioida nuoren vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet. Miettikää yhdessä myös, riittääkö tulevan lukiolaisen motivaatio opiskella pitkää matematiikkaa vai onko matematiikka hänelle vain välttämätön paha, joka täytyy suorittaa.
Kannattaa miettiä myös lukion jälkeistä uraa: kuinka laajasti eri oppiaineita kannattaisi opiskella. Monilla aloilla on hyötyä matemaattisesta ajattelutavasta, joka harjaantuu pitkän matematiikan kursseilla. Ellei nuori vielä peruskoulussa ole ollut kiinnostunut matematiikasta, kannattaa ehkä kuitenkin miettiä pitkän matematiikan valitsemista. Joskus innostus matematiikkaan herää vasta lukiossa.
4 vinkkiä matematiikan opiskeluun
Piditkö lukemastasi?
Tilaa jatkossa opiskeluvinkit sähköpostiisi täyttämällä lomake.
Samankaltaiset tekstit
Yksityisopetus auttoi Nanaa pärjäämään kirjoituksissa yli odotusten
Nana alkoi ottaa yksityistunteja abivuoden lokakuussa valmistautuakseen kevään lyhyen matematiikan ylioppilaskirjoituksiin. Puolen vuoden jäsennelty yksityisopetus auttoi Nanaa ylläpitämään opiskelumotivaatiota ja pärjäämään kirjoituksissa yli odotusten. Nanan...
Vanhempi – näin tuet lapsesi etäopetusta
Etäopetus asettaa monia haasteita koko perheelle, ja pyrimme tässä artikkelissa antamaan vinkkejä etäopetuksen ja arjen helpottamiseksi.
Tiedote: Koronaviruksen vaikutukset yksityisopetukseen
Tiedote: Koronaviruksen vaikutukset yksityisopetukseen Uplus seuraa tarkasti THL:n ohjeistusta. Pyydämme kaikkia kiinnittämään huomiota käsienpesuun ja välttämättään tunneille tuloa, jos on flunssaoireita. Uplussan opetus voidaan toteuttaa myös verkko-opetuksena...