fbpx
010 338 9750 info@uplus.fi

Ruutuaika – 5 vinkkiä nuoren ruutuajan hallitsemiseen

Vanhemmat

Viihtyykö nuori liikaa puhelimella ja koneella? 

 

Loistaako ruudun valo vielä silloinkin, kun pitäisi mennä nukkumaan? Liiallisen ruutuajan ongelma on monelle lapsiperheelle tuttu. Älylaitteet ovat alkaneet häiritä myös koulunkäyntiä, mutta opettajilla on rajalliset mahdollisuudet puuttua etenkin yläkoululaisten ja lukiolaisten puhelimen käyttöön.

 

Ruutuajalla tarkoitetaan television, konsolipelien, puhelimen ja tietokoneen äärellä kuluvaa aikaa. Tilanteen hallitsemiseksi on tärkeää tietää, miksi netti koukuttaa. Nuoret viettävät aikaa pelaten, pitäen yhteyttä kavereihinsa sosiaalisessa mediassa ja selaillen Internetissä kuvia ja videoita. Pelit, myös ilman nettiä toimivat, koukuttavat nuorta psykologisella ja fysiologisella tasolla, sillä lapsi saa peleistä nopeasti onnistumisen elämyksiä, jotka ruokkivat aivojen palkintokeskusta. Netistä löytyy loputtomasti hauskuuttavaa, viihdyttävää ja järkyttävää materiaalia. Mediatutkimuksen professori Susanna Paasonen Turun yliopistosta onkin tutkinut, miten Internet koukuttaa tunne-elämyksien kautta: ei ole ihme, että nuorella kuluu helposti kohtuuttoman pitkiä aikoja älylaitteilla. Tässä blogissa listaamme lapsen ruutuajan hallinnassa huomioon otettavia seikkoja. 

 

>> Lataa täältä ilmainen opas arkeen – näin tuet lapsen koulunkäyntiä

 

 

Miten voisimme hallita nuoren ruutuaikaa? Tässä huomioon otettavia seikkoja

 


1. Laadi selkeät säännöt


Nuoren kanssa on hyvä tehdä selkeät säännöt älylaitteiden käytöstä. Vanhemmalla on tarpeen vaatiessa oltava mahdollisuus laitteen tilapäiseen takavarikointiin. Totaalikieltäminen ei toimi. Harmistuneelle lapselle kannattaa selittää kärsivällisesti, miksi ruutuaika on tältä päivää ohi. Säännöt voi laittaa koko perheen nähtäville esimerkiksi jääkaapin oveen.

 

2. Ruutuaika ansaitaan

Ruutuajasta tehdäänkin palkinto, joka ansaitaan. Jääkaapin oveen voi laittaa listan, johon kerätään ruutuaikaa kuvaavia merkintöjä esimerkiksi kotitöillä, läksyjen tekemisellä tai sisarusten auttamisella. Liika aika ruudun ääressä saattaa myös kertoa mielekkään tekemisen puutteesta. Löytyisikö lapselle vaikka uusi liikuntaharrastus vai voisiko hän viettää enemmän aikaa ystäviensä kanssa ilman ruutua?

 

3. Muista esimerkin voima

Ole kiinnostunut lapsen älylaitteen käytöstä: katsokaa ja keskustelkaa yhdessä, mitä kaikkea mielenkiintoista netistä löytyy. Kerro lapsellesi nettikäyttäytymisestä sekä netin vaaroista. Muista myös oman esimerkin voima. Rajoita tarvittaessa myös oma ruutuaikasi, tee siitä vaikka koko perheen yhteinen haaste: kello kahdeksan jälkeen kukaan ei enää tuijota ruutuja tai yhteiset ruokailuhetket rauhoitetaan ruuduilta.

 

4. Säädä ruudun valaistusta

 

Älylaitteiden käyttö on lopetettava noin tuntia ennen nukkumaanmenoa, sillä ruutujen sininen valo vähentää luontaisen nukahtamishormoni melatoniinin eritystä. Liiallinen näytön katselu aiheuttaa väsymystä, ärtyisyyttä ja levottomuutta, mitkä ovat selkeitä merkkejä liiallisesta ruutuajasta. Ruutujen valoa voi myös säätää himmeämmäksi.

 

5. Liika ruutuaika on terveysriski – liikunta on parasta lääkettä

Huono asento älylaitteen äärellä johtaa selkä- ja hartiakipuihin. Tarkista lapsesi asentoa, kun hän selailee tablettia tai pelaa konsolilla. Päivän ruutuaika on hyvä pilkkoa pieniin osiin, sillä pitkä yhtäjaksoinen ruudun katsominen rasittaa lapsen silmiä ja aivoja. Liikunta, terveellinen ruoka ja uni ovat äärimmäisen tärkeitä lapsen tasapainoisen kasvun ja kehityksen kannalta. Liika istuminen on epäterveellistä, joten on tärkeää, ettei lapsi pelaa liian pitkiä aikoja putkeen. Hyvä nyrkkisääntö on, että lapsen tulee käyttää liikuntaan vähintään yhtä paljon aikaa päivässä kuin älylaitteiden selailuun!

 

Älylaiteosaamisesta on lapselle myös todella paljon hyötyä! Tietotekniikkaa ja teknologiaa yleisesti tarvitaan tulevaisuuden työmarkkinoilla alalla kuin alalla. On hyvä, että lapsi osaa käyttää sujuvasti eri laitteita ja Internetiä. Netissä lapsi oppii englantia ja muita kieliä, kehittää ongelmanratkaisukykyään ja visuaalista hahmotustaan sekä voi tutustua uusiin kavereihin. Ottakaa siis teidänkin perheenne ruutuaika hallintaan!

 

Lähteet:
http://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/Uutiset/arkisto/internet_koukuttaa_susanna_paasonen.html
http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000002637425.html

 

Lataa opas lapsen koulunkäynnin tukemiseen

Piditkö lukemastasi?

Tilaa jatkossa opiskeluvinkit sähköpostiisi täyttämällä lomake.

Samankaltaiset tekstit

Milloin tukiopetusta tarvitaan ja mistä sitä saa?

Milloin tukiopetusta tarvitaan ja mistä sitä saa?

Koululainen voi tietyin ehdoin saada maksutonta lyhytaikaista tukiopetusta omasta koulustaan ja pedagogisen arvion pohjalta myös pidempiaikaisempaa tukea tai erityisopetusta. Yksityistä tukiopetusta taas voi hankkia kuka tahansa ja millaisessa tilanteessa tahansa....