Verkko-opetusopas
Tervetuloa verkko-opetusoppaaseen
Tähän oppaaseen olemme koonneet kaikki tarvittavat tiedot verkko-opetuksen järjestämistä varten. Verkko-opetus voi alkuun vaikuttaa haastavalta ja työkaluja on monia. Sopivien työkalujen valitseminen, materiaalin jako, yhdessä työskentely ja tekniset ongelmat herättävät paljon kysymyksiä.
Olemme luoneet tämän sivun navigoinnin siten, että löytäisit helposti vastaukset kaikkiin kysymyksiisi.
1. Sovi oppitunti oppilaan kanssa
2. Muodosta yhteys videoneuvottelusovelluksen avulla
2. Työskentele oppilaan kanssa eri työkaluja hyödyntäen
Kategoriat

Yleiset ohjeet
Mitä pitää ottaa huomioon verkko-opetusta järjestettäessä? Kaikki oleellisimmat vinkit löytyvät täältä.

Videoneuvottelutyökalut
Mikä videoneuvottelusovellus soveltuu parhaiten tilanteeseen?

Materiaalin jako
Miten materiaalin jako tapahtuu oppilaan ja opettajan välillä? Voiko materiaalia tallentaa johonkin?

Matemaattiset aineet

Kielet ja reaaliaineet

Tekniset haasteet
Vastaamme yleisimpiin teknisiin haasteisiin ja kysymyksiin.

Yleiset ohjeet
Alla olevien linkkien kautta löydät oleellisimmat tiedot opetuksen järjestämiseen, tarvittavat tiedot eri videoneuvottelutyökaluista ja niiden asennuksesta sekä vastaukset yleisiin teknisiin ongelmiin.

Opettettavat aineet
Valitse opetettava aine. Löydät vinkkejä eri työkalujen käyttöön ja vinkkejä siitä, millaisia materiaaleja opetuksessa voi hyödyntää.
Yleiset ohjeet verkko-opetukseen
Yleisohjeiden avulla pääset alkuun. Katso myös verkko-opetuksen esittelyvideo sekä video verkko-opetuksen yleisimmistä haasteista.
1. Selvitä oppilaan yhteystiedot. Jos ette heti saa videopuhelua käyntiin, on hyvä olla oppilaan puhelinnumero tiedossa jotta voitte soittaa ja selvittää pulmaa.
2. Miten muodostatte yhteyden? Sovi ennen tuntia mitä videoneuvottelutyökalua käytätte. Jos oppilaan pitää ladata videoneutottelutyökalu koneelle, ohjeista miten tämä tehdään.
2. Tule ajoissa tunnille jotta voit ratkaista mahdolliset tekniset haasteet hyvissä ajoin.
3. Miten ratkaisen tekniset haasteet? Teknisiä haasteita tulee varmasti. Alkuun enemmän, mutta niitä oppii tunnistamaan ja ratkaisemaan. Tarkista yleisimmät ongelmat ja niiden ratkaisut täältä.
4. Miten jaamme materiaalia ennen tuntia ja tunnin aikana? Keskustele kartoitusoppitunnilla oppilaan kanssa siitä, miten tulette jatkossa jakamaan materiaalia ennen tuntia, tunnin aikana ja tunnin jälkeen. Lue lisää täältä.
5. Mitä työkaluja tarvitsemme tehtävien tekemiseen? Sopikaa kartoitusoppitunnilla mitä työkaluja tulette käyttämään kun työskentelette yhdessä. Tarkista ainekohtaiset työkalut täältä.
5. Käykää läpi mahdollisia uusia työkaluja sekä sitä, miten niitä käytetään opetuksessa.
6. Verkko-opetuksessa on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, ettei puhu toisen päälle.
Videoneuvottelutyökalut
Kun valitsette opetukseen sopivaa videoneuvottelutyökalua kannattaa ottaa huomioon oppilaan ikä ja aiempi kokemus videoneuvottelutyökalujen käytöstä.
Google Hangouts
Google Hangouts on täysin selainpohjainen videoneuvottelutyökalu, jolla on samat ominaisuudet kuin Skypellä. Muodostat helposti yhteyden oppilaaseen. Tärkein ominaisuus on näytön jakaminen. Google Hangoutsia varten tarvitset Gmail-tilin.
Käytä joko Google Chrome tai Firefox-selainta. Microsoft Edge, Explorer ja Safari eivät sovellu yhtä hyvin Google Hangoutsin käyttöön.
Ei tarvitse ladata erillistä sovellusta. Google Hangoutsiin pääset tästä.
Googlen ympäristössä oppilas ja opettaja voivat myös jakaa tiedostoja toistensa kanssa. Lue lisää täältä.
Skype
Skype on monelle tuttu ohjelma. Muodostat helposti yhteyden oppilaaseen. Tärkein ominaisuus on näytön jakaminen. Ohjelma pitää ladata koneelle / padille / puhelimeen ja se vaatii rekisteröitymisen.
Lataa Skype:https://www.skype.com/fi/get-skype/
Yleisimmät tekniset viat ja niiden ratkaisut löydät tästä.
Miten jaan materiaalia oppilaan kanssa?
Yksi oleellisimpia verkko-opetuksen kysymyksiä on miten oppilas ja opettaja keskenään jakavat materiaalia. Tähän löytyy onneksi hyväksi havaittuja ratkaisuja. Hyvä työkalu on sellainen, johon saa helposti ladattua tiedostoja myös tulevia tunteja varten.
1. Google Drive. Googlen pilviratkaisu tiedostojen tallentamiseen ja jakamiseen. Google Drivessa jaat helposti tiedostoja oppilaan kanssa, luotte kansioita mihin tiedostoja voi tallentaa ja työskentelette yhdessä reaaliaikaisesti. Kun olet jakanut tiedoston oppilaan kanssa, voitte molemmat työstää tiedostoa samanaikaisesti reaaliajassa.
Linkki: Kirjaudu Google Driveen.
Linkki: Tiedostojen jakaminen Google Drivessa
2. Microsoft Teamsissä luot helposti ryhmän oppilaasi kanssa, johon voitte ladata kuvia ja tiedostoja ennen tuntia, tunnin aikana ja sen jälkeen. Microsoft Teamsin saa ladattua koneelle ja puhelimelle. Lue lisää Microsoft Teamsistä täältä. (Huom. Toistaiseksi ei ole erillisiä ohjeita Microsoft Teamsin käyttöön.
2. Ladatkaa materiaalia Tutorcruncherin Valkotaulu-työkaluun. Valkotaulu-työkalu soveltuu moneen tilanteeseen. Siihen voi piirtää, ladata tiedostoja ja kuvia.
3. Whatsapp. Voitte lähettää toisillenne kuvia ja tiedostoja myös Whatsappin kautta.
Matemaattisten aineiden verkko-opetus
Matematiikan opetus verkon välityksellä ei ole ydinfysiikkaa. Se vaatii hieman työkaluihin tutustumista ja harjoittelua.
Työkalut
Työkalut verkko-opetukseen kannattaa valita oppilaan kouluasteen mukaan.
Mahdollisuuksien mukaan kannattaa valita sellaiset työkalut, joita oppilas osaa jo käyttää tai ainakin sellaisia, jotka ovat oppilaan ikä huomioon ottaen helppokäyttöisiä. Seuraavasta voit tarkistaa eri työkalujen ohjeet, linkit ja hyödylliset vinkit. Kannattaa katsoa myös opettajamme Tonin tekemä video yleisimmistä matematiikassa käytetyistä työkaluista.
Materiaalit
Sopikaa opetuksessa käytettävistä materiaaleista yhdessä oppilaan kanssa. Yleisesti voi todeta, että kaikki sähköinen materiaali on helppokäyttöistä. Jos oppilaalla on e-kirja, hän voi näyttää tehtäviä jakamalla näytön. Oppilas voi lähettää tehtäviä etukäteen ennen tuntia esimerkiksi Google Driven, Microsoft Teamsin tai Whatsappin kautta.
Valkotaulun (Whiteboard) käyttö
Valkotaulua voi käyttää kaiken ikäisten oppilaiden opetuksessa, mutta etenkin peruskoululaisten opetuksessa ja pääsykoeopetuksessa.
1. Kirjaudu Tutorcruncheriin ja avaa Online-Whiteboard.
2. Lähetä oppilaalle kutsu valkotauluun jotta voitte työskennellä yhdessä.
Funktiolaskin
Funktiolaskin on hyvä yleistyökalu yläkouluikäisten ja lukiolaisten opetuksessa. Laskin soveltuu myös monen pääsykokeen opetukseen ja on helppokäyttöinen ja monipuolinen.
Lataa ohjelma tästä.
Geogebra - Lukiolaisten graafinen laskun
Geogebra on lukioissa yleisesti käytetty graafinen laskin, jota käytetään myös ylioppilaskokeessa. Välttämätön työkalu opettajille, jotka opettavat lukiolaisia ja abiturientteja.
Hakemalla Youtubessa “Geogebra XXX” esimerkiksi “Geogebra kuvaajan piirtäminen” löydät heti selkeät ohjeet.
Hyödyllisiä videoita:
TI-Nspire - Lukiolaisten monipuolinen laskintyökalu
TI Nspire on työkaluista monipuolisin. Sen avulla lasket kaikki mahdolliset matemaattiset laskut. Sitä voi myös käyttää fysiikassa.
Lisenssi on maksullinen, mutta tuemme opettajaa maksamalla 50 % vuosilisenssin hinnasta takaisin työvälinekorvauksena kuittia vastaan.
Voit ostaa lisenssin täältä.
Youtube on täynnä video-ohjeita siitä, miten TI-Nspireä voi käyttää opetuksessa.
Peruskoulu
Peruskouluopetuksessa oppilaalla on usein käytössä fyysiset kirjat. Tämä tarkoittaa, että oppilaan on hyvä jakaa tarvittavat tehtävät kanssasi ennen tunnin alkua. Materiaalia voi ladata Valkotaulu-työkaluun tai Google Driveen oppitunnin aikana. Käytä mahdollisuuksien mukaan tehtäviä verkosta. E-kirja tässä paras ratkaisu.
Alakoulun matematiikkan tehtäviä: Perunakellari
Ala- ja yläkoulun matematiikkaa: That Quiz
Monentasoisia tehtäviä alaluokille: Kolumbus
Funktiolaskin yläkoulun matematiikkaan: Speedcrunch
Materiaalit lukio-opetukseen ja ylioppilaskirjoituksiin
Melkein kaikki lukiolaiset käyttävät opetuksessaan tietokonetta päivittäin. Työkalut ovat tuttuja ja monella saattaa olla E-kirja käytössään. Pyydä jakamaan tehtäviä etukäteen. Oppilas voi lähettää kuvia. Käyttäkää myös vanhoja YO-kokeita.
Hyödyllisiä linkkejä:
Materiaalit pääsykokeisiin
Pääsykokeita varten tarvitset opettajana tietoa siitä, mitä pääsykokeessa vaaditaan ja millaisia pääsykokeen tehtävät ovat. Usein pääsykokeessa vaaditaan lukiokurssien hyvää osaamista. Tarkista toimistolta vaatimukset ja tarvittavat tiedot.
Usein voi opetuksessa olla tarpeen ladata tiedostoja valkotaululle.
Aikuisten perusopetus (voi hyödyntää esimerkiksi Sosiaali- ja terveysalan AMK-valintakokeessa. Siirry materiaaliin tästä..
Korkeakouluoppilaat
Korkeakouluoppilaat tarvitsevat usein täsmäapua erilaisiin tehtäviin. Pyydä oppilasta lähettämään aineisto etukäteen ja käykää läpi tehtävät esimerkiksi valkotaululla.
Kielten verkko-opetus
Kielten opetus verkon välityksellä on nykyajan työkaluilla helppoa. Voitte yhdessä harjoitella tekstien tuottamista, kielioppia, sanastoa ja puhetta. Tärkeintä on valita sopivat työkalut ja määrittää opetuksessa käytettävät materiaalit.
Työkalut
Työkalut verkko-opetukseen kannattaa valita oppilaan kouluasteen perusteella.
Mahdollisuuksien mukaan kannattaa valita sellaiset työkalut, joita oppilas osaa ennestään jo käyttää tai ainakin sellaisia, joiden käyttö.
Materiaalit
Sopikaa materiaalien käytöstä opetuksessa yhdessä oppilaan kanssa. Yleisesti voi todeta, että kaikki sähköinen materiaali on helpointa käyttää. Jos oppilas omistaa E-kirjan, hän voi näyttää tehtäviä jakamalla näytön. Oppilas voi lähettää tehtäviä etukäteen ennen tuntia esimerkiksi Whatsappin kautta.
Valkotaulun (Whiteboard) käyttö
Valkotaulua voi käyttää kaikkien ikäisten oppilaiden opetuksessa.
Google Docs
Google Docsissa voitte luoda Word-tiedoston missä työskentelette samanaikaisesti yhdessä verkossa. Tiedostoon voi liittää esimerkiksi aukkotehtäviä verkosta, oppilas voi kääntää lauseita ja tuottaa tekstiä. Hyvin monipuolinen työkalu.
Google Forms
Google Forms on erinomainen työkalu jos haluaa luoda oppilaalle lyhyitä testejä.
Quizlet
Quizletiä parempaa työkalua sanaston pänttäämiseen saat etsiä. Luo omat sanatestit, pyydä oppilasta lisäämään oppikirjastaan sanoja työkaluun tai etsi tuhansien Quizlet sanapankkien joukosta teille sopivaa sanastoa. Katso esittely alta ja tutustu työkaluun linkin kautta.
Materiaalit peruskouluopetukseen
Peruskouluopetuksessa oppilaalla on usein käytössä omat fyysiset kirjat. Tämä tarkoittaa, että oppilaan on hyvä jakaa tarvittavat tehtävät kanssasi ennen tunnin alkua. Materiaalia voi ladata Valkotaulu-työkaluun oppitunnin aikana.
Verkosta löytyy valtava määrä kielioppiharjoituksia joita voit käyttää. Hyödynnä näitä. Google on hyvä ystävä.
Materiaalit lukio-opetukseen ja ylioppilaskirjoituksiin
Melkein kaikki lukiolaiset käyttävät opetuksessaan tietokonetta päivittäin. Työkalut ovat tuttuja ja monella saattaa olla E-kirja käytössään. Pyydä jakamaan tehtäviä etukäteen. Oppilas voi lähettää kuvia. Käyttäkää myös vanhoja YO-kokeita ja Abitreenit-sivustolta löydettäviä harjoituksia.
Verkosta löytyy valtavasti ilmaisia sanastoharjoituksia ja tietopankkeja joita voi hyödyntää. Google on hyvä ystävä.
Materiaalit pääsykokeisiin
Pääsykokeita varten tarvitset opettajana tietoa siitä, mitä pääsykokeessa vaaditaan ja millaisia pääsykokeen tehtävät ovat. Usein pääsykokeessa vaaditaan lukiokurssien hyvää osaamista. Tarkista toimistolta vaatimukset ja tarvittavat tiedot.
Usein voi opetuksessa olla tarpeen ladata tiedostoja valkotaululle.
Aikuisopiskelijat
Sovi yhdessä oppilaasi kanssa oppikirjasta joka voisi sopia opetukseen. Oppilas vastaa mahdollisista materiaalihankintakustannuksista. Tärkeintä on, että teillä on samat materiaalit käytössä.
Quizlet on loistava paikka löytää sopivaa sanastoa. Verkko on myös täynnä sopivia kielioppitehtäviä. Google on paras ystäväsi.
Tekninen tuki
Todettakoon alkuun, että teknisiä haasteita tulee varmasti. Niihin löytyy onneksi usein helpot ratkaisut. Usein pitää myös pystyä neuvomaan oppilasta yleisimpien teknisten ongelmien ratkaisemiseen.
Mikrofoni tai kamera ei toimi
1. Selain. Jos käytät Google Hangoutsia, käytä Google Chrome tai Firefox-selainta.
2. Sulje ohjelma, käynnistä ohjelma uudelleen.
2. Käynnistä tietokone uudelleen. Tämä kikka toimii useimmissa tilanteissa ja nollaa laitteen asetukset.
3. Varmista, että olet antanut luvan koneelle ja ohjelmalle käyttää mikrofonia ja kameraa. Tarkista ohjelman ja tietokoneen asetuksista.
4. Salli ponnahdusikkunat.
Valkotaulutyökalu ei toimi
Varmista, että käytätte tuettua selainta.
Tuetut selaimet: Google Chrome, Firefox
Ei tuetut selaimet: Safari, Edge,
Näytön jako ei toimi
- Jos käytät Skypeä, varmista, että sinulla on uusin Skype-versio asennettuna.
- Varmista, että selain on päivitetty uusimpaan versioon.
- Jos käytät Skype for Macia macOS 10,15 (Catalina)-käyttö järjestelmässä, Skype tarvitsee pääsyn näytön tallennukseen Macin järjestelmä-asetuksissa, jotta voit jakaa näytön puhelun aikana. Saat joko Skype-ilmoituksen, joka ohjaa sinut asetuksiin, tai sinun on myönnettävä Skype-pääsy näytön tallennukseen MacOS Catalinan järjestelmä asetuksissa. Ole hyvä ja mene Mac järjestelmä asetukset>turvallisuus & yksityisyys>näytön tallennus, ja myöntää pääsy Skype.
- Jos selain ja ohjelma on päivitetty, mutta näytön jako ei kuitenkaan onnistu, käynnistä tietokone uudelleen.